Нашата планета се оценява на невероятните 4,5 милиарда години. Учените от векове

...
Нашата планета се оценява на невероятните 4,5 милиарда години. Учените от векове
Коментари Харесай

Най-дълбоката мистерия на Земята гори дълбоко под краката ни

Нашата планета се прави оценка на невероятните 4,5 милиарда години. Учените от епохи се пробват да надникнат в предишното, с цел да научат по какъв начин се е формирал и развил животът на Земята, както и по какъв начин самият той се е формирал и оформил.

В продължение на стотици години ние се опитваме да надникнем в самото сърце на нашата планета, само че е малко евентуално в миналото да успеем да създадем това в дословния смисъл, пише IFLScience. Най-дълбоката дупка, която човек в миналото е успявал да пробие, е с дълбочина единствено 12 263 метра, среща се в северозападната част на Русия, само че това е извънредно нищожно, като се има поради, че сърцето на Земята „ бие “ на хиляди километри под краката ни.

Учените обаче са се научили да употребяват сеизмични талази и разбор на магнитното поле, с цел да получат известна надеждна информация за природата на вътрешното ядро ​​на планетата. Смята се, че се намира на хиляди километри подземен и съставлява нажежена топка от твърдо желязо. Но все пак това вътрешното ядро ​​на планетата към момента е цялостно с изненади.

Изследванията към този момент демонстрираха, че вътрешното ядро ​​на планетата се намира на 5150 километра под повърхността. Състои се от железна сфера с радиус от към 1216 километра и е почти с размерите на Плутон.

През 1936 година датският сеизмолог Инге Леман допусна, че центърът на нашата планета се състои от твърдо вътрешно ядро, заобиколено от течно външно ядро. Десетилетия наред смелата му доктрина беше подложена на критика, само че с течение на времето се удостовери - сеизмографите откриха талази, отклоняващи се от твърдото вътрешно ядро. В резултат всичко се оказа, както Леман предсказа преди съвсем 90 години.

И все пак вътрешното ядро ​​на планетата към момента е цялостно с мистерии - да вземем за пример учените към момента не знаят от какво се състои. Настоящата преобладаваща доктрина допуска, че ядрото на планетата е сплав от желязо със обилни количества никел и дребни количества хром, манган, фосфор и кобалт.

Някои откриватели също съпоставят сърцето на Земята с една изцяло друга планета, където температурите се повишават до невероятните 5430°C, почти колкото температурата на повърхността на Слънцето. В същото време налягането тук доближава съвсем 3,6 милиона атмосфери. Интересното е, че тези температури са задоволителни за стопяване на желязото и никела, само че голямото налягане към момента е в положение да ги поддържа твърди.

Освен това учените допускат, че вътрешното ядро ​​на Земята не се върти отмерено с останалата част от нашата планета. Още през 90-те години на предишния век учените съумяха да покажат, че вътрешният ъгъл на планетата претърпява свръхвъртене - вследствие на това вътрешното ядро ​​се върти доста по-бързо от останалата част от планетата. Учените обаче към момента не знаят за какво това се случва, само че допускат, че това може да се дължи на магнитното поле и потока от разтопено желязо във външното ядро.

Въпреки че Земята е на 4,5 милиарда години, нейното вътрешно ядро ​​вероятно се е образувало единствено преди към 1 милиард години. Това се случва, когато супер горещо самородно желязо кристализира непринудено в течния център на ядрото.

Учените считат, че вътрешното ядро ​​е съумяло да остане горещо милиард години и това се дължи на няколко процеса по едно и също време. Например, идва от топлината, останала от образуването на планетите, когато ранната Земя към момента е била огнена топка.

През октомври 2023 година китайски учени заключиха, че твърдото вътрешно ядро ​​на Земята към момента е малко меко - заради блуждаещите стоманени атоми. По един или различен метод учените са съгласни в едно - към момента знаем прекомерно малко за това по какъв начин се е формирала нашата планета и по какъв начин действа през днешния ден.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР